Anders dan thuis IV - Eten & Drinken

Gepubliceerd op 19 december 2020 om 12:11

~ Geplaatst op 4 maart 2021 ~ Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wat zijn de verschillen in dit nieuwe land? Ik ben hier in een ander land, met een andere cultuur, andere mensen, ander weer, andere natuur en nog een heleboel andere andere dingen. Ik zal een aantal blogpostjes schrijven waarin ik deze "vreemde" dingen één voor één tackel en mijn mening daarover geef! :)

Een van de grootste verschillen die ik hier merk, zit 'm in het eten. Want Zweden eten twee warme maaltijden per dag. Lunch én avondeten is allebei warm. Dus dat betekent dat er op school een warme maaltijd gekookt wordt voor ons. En dát is een grote vooruitgang op mijn geplette, droge boterham met hagelslag die ik onder uit mijn tas moet vissen als mijn Nederlandse lunch. Maar ik ben een van de enige die zo denkt, want de leerlingen hier zijn helemaal niet zo positief over de schoollunches (En naar mijn mening gewoon een beetje verwend. Want ik sta nog bijna elke dag sprakeloos dat de koks dit gewoon maken voor ons.) 

Verder zijn er gewoon een heleboel gerechten die we in Nederland niet maken, die zijn niet beter of slechter. Nee, die zijn gewoon anders. Ik zal er hier een aantal opnoemen, en vertellen wat ik ervan vind :)

Smörgåstarta

Köttbollar med lingonsås & potatis

Hasselbackpotatis

Pytt i panna

Smörgåstarta is iets wat ze hier eten op verjaardagen. Een soort boterhammentaart die je kan vullen met van alles, zalm, garnalen, groenten, rosbief of wat je zelf lekker vind. Ik heb dit gegeten en ik vond het héééél vreemd. Ik weet niet of het lekker was, of niet. Heel apart, vooral de textuur.

Köttbollar, de Zweedse gehaktballen. Een zeer grote aanrader, lekker smullen samen met aardappelen, een lekkere jus en lingonberrysaus. 

Hasselbackpotatis, dit zijn aardappelen die je in hele dunne plakjes snijd, maar aan de onderkant aan elkaar laat zitten. Dan smeer je ze in met olie en broodkruimels. En dat herhaal je tijdens het bakken. Zo krijg je krokante plakjes aardappel. Het is wel lekker, maar kost ook wel een heleboel tijd, die ik niet helemaal weet of ik dat waard vind. 

Pytt i panna, een soort van left-overs. Je snijd aardappels in blokjes, en bakt het samen met wat je ook over hebt (meestal wat vlees). Dan bak je eieren en trek je een pot met rode bieten open. En dit vind ik echt heerlijk! Goeie aanrader, zou ik zeker maken in Nederland. 

Kanelbullar

Kladdkaka

Semlor

Chocklad bollar

Lussekatter

Kanelbullar, wie kent ze niet. De broodjes waar Zweden bekent om staat. Dikke aanrader van mij! Altijd lekker om even een kaneelbroodje naar binnen te werken bij een goeie Fika. 

Kladdkaka, een chocoladetaart, maar het is een must dat de binnenkant nog zacht is en eruit loopt. En Oh My God wat is dit hemels! Samen met een goeie klont slagroom echt zo super lekker!

Semlor, dit zijn zoete broodjes met amandelspijs en room erop. Ik vind ze echt wel lekker, maar zeker niet de favoriet uit dit rijtje. 

Choklad bollar, als je deze in de winkel koopt, vind ik ze niet-te-nassen, zo vies. Maar zelfgemaakte chokladbollar zijn echt wel heel erg lekker! En erg makkelijk om te maken. 

Lussekatter, deze saffraanbroodjes eten ze rond de feestdag Lucia, op 13 december. De eerste keer dat ik ze at, vond ik ze echt niet lekker. Maar de tweede en derde keer kon ik het wel waarderen. Maar nu vind ik ze echt heel erg lekker, zeker een aanrader!

Ook drinken Zweden liters koffie. Bijna niemand die ik ken, drinkt géén koffie. En het is stiekem iets dat mensen ergert als je vraagt om thee, omdat ze gewend zijn om koffie te maken. En ik die koffie verschrikkelijk smerig vind, begin zelfs af en toe een bekertje melk met suiker en koffie te drinken ;) hoewel ik het alsnog niet iets om van te genieten vind. 

Hier in Zweden hebben ze wel een iets ander alcoholbeleid. Je kan alleen alcohol tot en met 3,5% kopen in de supermarkt. Alles dat een hoger percentage heeft, wordt verkocht in "System Bolaget"  de enige winkel waar je drank kan halen, gerund door de overheid. En je kan daar pas alcohol kopen als je 21 bent, drinken mag wel al als je 18 bent. 

Ook hebben ze hier een speciale frisdrank. "Julmust" of "Påskmust" die ze drinken met Kerst of met Pasen. Ik vind het best lekker, en zelfs lekkerder dan normale frisdrank, het lijkt een beetje op cola maar de smaak is heel anders. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb